4. apríla 2012

Ako si zostaviť jedálniček - časť 1.


Milujem sushi!
Možno Vás sklamem, ale treba si na začiatku uvedomiť, že "ideálny - všeobecný" jedálny lístok pre každého jednoducho neexistuje. Ideálna strava je totiž individuálna. Navyše, nič nie je nemenné, naše telo sa denne dynamicky mení a reaguje na podnety najrôznejšieho druhu (spánok, pohyb, predchádzajúca strava, denný režim, životné udalosti, stres atď.). Určite ste si všimli, že niekedy stačí v stravovaní urobiť minimálnu zmenu a cítime sa okamžite lepšie – ľahší, menej unavení, brucho spľasne, máme viac energie…

V tomto článku skúsim zhrnúť nevyhnutný teoretický základ, ktorý treba prispôsobiť vlastným individuálnym potrebám a poznatkom…

Ako začať pri tvorbe vlastného jedálneho lístka?

PRAVIDLO č.1 : Poznať a pochopiť vlastné individuálne zvláštnosti a podmienky.

V prvom rade je nutné urobiť si malý prieskum: začnite vnímať seba, svoje potreby, reakcie a signály vášho tela. Je nesmierne dôležité, aby ste zhromaždili O SEBE čo najviac informácií, pretože musíte pochopiť, že: Výber stravy musí byť celkom individuálny, pretože čo sa osvedčilo u jedného, nemusí mať na druhého žiadny vplyv a tretiemu môže uškodiť.

Čo by ste mali o sebe vedieť:
  • zdravotný stav a zdravotné obmedzenia
  • typ postavy (základné typy: jablko, hruška, rovný – atletický tvar tela, presýpacie hodiny atď) *
  • typ metabolizmu (bielkovinový, uhľohydrátový, zmiešaný)
  • niektorí autori uvadzajú aj krvnú skupinu
  • + cieľe ktoré chcete dosiahnuť (chudnutie, naberanie svalovej hmoty, energia pre fyzický výkon ako aj psychický výkon atď)
Zapíšte si, uvažujte čo a prečo idete zjesť. Aké vlastnosti resp. vplyv má to-ktoré jedlo na vaše telo a psychiku. Prečo sa vám ho oplatí zjesť, alebo prečo sa vám oplatí nezjesť niečo iné (možno chuťovo lepšie :)). Je to skutočne vec návyku.

PRAVIDLO č.2 : Vy sa nemáte čo prispôsobovať výživovým štýlom, diétam, alebo jedlám, oni sa musia prispôsobovat vášmu životnému štýlu, dennému režimu a individuálnym vlastnostiam.

Je isté, že čím viac skúseností budete mať, tým ľahšie si navrhnete svoj vlastný jedálniček. A v tej chvíli ste na dobrej ceste. Viete, čo jesť. Viete prečo. Viete kedy a koľko.

Uvedomte si, že táto fáza môže potrvať aj nejaké dlhšie obdobie, v mojom prípade to boli: roky!

Každý začiatok je ťažký, potrebné je nevzdať sa, neustúpiť hneď po počiatočnom chaose či zlyhaní. Pamätajte si : pokus-omyl, pokus-omyl, pokus-výhra!

Keď sa budete stravovať podľa individuálnych potrieb, na rozdiel od dodržovania nejakej náhodne vybranej univerzálnej diéty, je pravdepodobné, že docielite rovnako dobré zdravie a vynikajúcu kondíciu ako napr. ja, lalala :D

Môžete:
  • Predchádzať degeneratívnym ochoreniam
  • Posilniť svoj imunitný systém
  • Dosiahnuť a udržať si ideálnu hmotnosť
  • Zvýšiť telesnú a duševnú energiu
  • Prekonať výkyvy nálad a depresie
  • Zvýšiť športovú výkonnosť a výdrž

Hotový jedálniček teda zvyčajne nepomôže napr. môj. Ale skúste ho použiť ako odrazový mostík.
Naučte sa vytvoriť si svoj vlastný jedálniček. Držím palce :)




Časť 2: Typy postavy
Časť 3: Metabolizmus - základy
Časť 4: Typy metabolizmu 
Časť 5: Zdravá výživa v kocke 
 

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)


Be Fit - Be Yourself - Be Happy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára