15. mája 2012

Posilňovňa ≠ veľké svaly

Zrejme budú všetci súhlasiť, že je lepšie a výhodnejšie byť silný, ako slabý; šikovnejší, ako nešikovnejší; pružnejší a ohybnejší ako nemotorný... Toto všetko sú dôvody, prečo je telesná kondícia a fitness dôležité.
Pár slov (nielen) pre dievčatá:

Medzi dievčatami (a ženami) je niekedy strach z toho, že ak začnú čo i len trochu cvičiť, tak budú vyzerať nejako takto:



Niekomu sa to môže páčiť, väčšina žien ale asi po takejto vizáži netúži. Faktom ale je, že na to, aby žena vyzerala nejako takto, je potrebné dať dohromady:
 

  •  výnimočné genetické predpoklady, ktoré 99,9% žien nemá a nikdy mať nebude; 
  •  výnimočne tvrdý tréning, rádovo hodiny denne a naviac zameraný špeciálne na rast veľkých svalov
  • výnimočne drahú a sofistikovanú stravu so spústou potravinových doplnkov
  • (občas aj nejaké tie drogy, anabolické steroidy a podobne)
  • úpravu pokožky špeciálnou farbou, ktorá spôsobuje lesk pokožky
  • a super načasovanie, ktoré spôsobí, že kulturistka na niekoľko krátkych hodín dosiahne takúto vrcholnú súťažnú formu.

Všimnite si kulturisku Raye Hollit v súťažnej forme (nafarbená, načasovaná) a v mimosúťažnej, civilnej forme:




Povedané krátko a stručne: ak by sa stalo, že by Vám len tak, bez všetkého a z obyčajného tréningu náhle narástli ohromné, obludné svaly, tak by to bol zázrak hodný zapísania...pretože zatiaľ takáto žena na našej planéte, khm....nekráčala :)

Veď len si to predstavte: príde holka domov, pozrie do zrkadla a rozplače sa: Ja tie svaly nechceeeem! Pred mesiacom som si bola raz zacvičiť a odvtedy rastúúúú a rastúúúú a nie a nie prestáááť! Bléééé!... Absurdné, že? Keby sa už čírou náhodou niektorej z Vás, milé dámy, prihodilo, že totiž by ste po mesiaci cvičenia začali vyzerať ako Rambo - no tak jednoducho cvičiť prestanete a o mesiac budete tam, kde ste boli predtým! Že je to možné, tak na to stačí hádam aj tento záber bývalej úspešnej slovenskej kulturistky Zuzany Kořínkovej:



Vľavo ju vidíme v súťažnej forme na vrchole jej kariéry. Vpravo ju vidíme tak, ako vyzerá teraz, keď prestala s ťažkým tréningom (hoci stále cvičí) - je to tá štíhla dáma v čiernom vpravo. Dobrý rozdiel, že? A úplne naň stačilo prestať s ťažkým kulturistickým tréningom... Takže dámy, veľkých svalov sa fakt nebojte :-)


Znamená to na druhej strane, že sila a kondícia je pre Vás, bežné, žiadne genetické supertalenty, nedosiahnuteľná? Omyl! Opak je pravdou.

Sila a veľké svaly nie je jedno a to isté! - už zajtra. :o)

Páčia sa Vám ženské svaly?
Ženy vo fitku - áno
Porucha vo vnímaní vlastných svalov

Ak sa ti tento príspevok páčil, klikni dole na "Páči sa mi to" - pomáhaš zvyšovať návštevnosť blogu. Ďakujem. :)

Be Fit - Be Yourself - Be Happy  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára